Chesto zadavani vuprosi

ЧЗВ

Какво ремонтира сервиз Komputrite?

Сервиз Komputrite.com извършва и предлага изцяло компютърни сервизни услуги като: Ремонт на лаптопи, Ремонт на PC, Зареждане на тонер касети, Ремонт на плоски телевизори, Ремонт на дънни платки, букси и чипове.

Как да заявя сервиз от адрес до адрес?

Можете да заявите посещение на адрес от наш представител в рамките на град София на телефон 0878 581 570 или на e-mail: office@komputrite.com .

Какво продава магазин Komputrite?

Продаваме нови и употребявани лаптопи, настолни компютри, принтери, скенери, монитори, мултифуткционални устройства и още на достъпни цени, дълга гаранция и високо качество от световни марки. За повече информация и наличности телефон 0878 581 570, чрез формата за контакт в сайта, на e-mail: office@komputrite.com или в страницата ни във Facebook, Google+ или Twitter.

Как да поръчам?

Komputrite.com – Лаптопи и Компютри, Продажба и Сервиз, Нови и Употребявани е електронен магазин. Продуктите, представени в сайта, могат да се поръчат онлайн при натискане на бутона „КУПИ”, по телефона или по e-mail.

Поръчването в сайта става бързо, лесно и дори без регистрация. Достатъчно е да кликнете на бутона „КУПИ” и ще влезнете във Вашата виртуална пазарска количка, където се събират всички продукти, които сте избрали за закупуване. След това трябва само да следвате стъпките, през които ще Ви преведе системата, и да попълните нужните данни.

Как ще получа поръчаната стока?

Стоките се доставят по куриер, чрез куриерска фирма, избрана от Komputrite.com – Лаптопи и Компютри, Продажба и Сервиз, Нови и Употребявани.

Как се извършва плащането?

Komputrite.com – Лаптопи и Компютри, Продажба и Сервиз, Нови и Употребявани предлага различни методи за плащане на направените поръчки:

В брой (наложен платеж) – При плащане с „наложен платеж” клиентът заплаща дължимата сума при доставка на стоките от куриера.

Банков превод – В отговор на Вашата успешна поръчка, ще Ви изпратим документ, който съдържа код на поръчката, цената на изпраната стока и банкова сметка, по която да преведете парите. След извършен превод и неговото отразяване, стоката ще Ви бъде изпратена. Валидността на кода на поръчката е 3 работни дни.

Мога ли да разопаковам и прегледам стоката, преди да платя при доставка?

Да, разбира се, това е Ваше право. Куриерът ще Ви изкача.

Мога ли да върна поръчаната стока, ако не ми хареса?

Може да върнете поръчаната стока, съгласно условията за ползване, след датата на покупката. Продуктите трябва да са в пълна окомплектация, с непроменен софтуер и ненаранен външен вид, с нерегистрирана или удължена гаранция и да не са били изработени по индивидуална поръчка.

Каква е гаранцията на продуктите?

Гаранцията на продуктите можете да видите в характеристиките им. Информацията за гаранцията обикновено се намира в края на списъка със спецификации.